Pages

TOPRAK ÇEŞİTLERİ

HUMUSLU TOPRAK
Siyah enkte bir topraktır. koyu renk olduğu için çabuk ısınıp kolay tava gelirler.su tutma kapasiteleri iyidir. Humuslu toprak türü toprakların en verimlisidir. içinde eski canlı(bitki,hayvan,insan) fosilleri bulunan toprak türüdür.

KİLLİ TOPRAK
Yapısındaki kil miktarı fazla olan, bu nedenle de su geçirgenliği çok az olan toprağa killi toprak denir. Kil, çok küçük tanecikli bir yapıya sahiptir ve bu nedenle su geçirmez. Kumun ise yapısı daha büyük taneciklidir ve bu nedenle de suyu iyi geçirir.


FUNDA TOPRAĞI
Bu toprak Erica, Calluna, Arbutus, Cistus gibi fundayı teşkil eden bitkilerin çürümüş kısımlarını ihtiva eder. Funda toprağı ; besin maddelerince fakir, kumca zengin, geçirgen ve hafif bir topraktır. Çürümüş yaprak gibi funda toprağı da gölge ve hatta üzeri sundurma ile örtülmüş bir yerde muhafaza edilmelidir.

ÇÜRÜMÜŞ YAPRAK TOPRAĞI
İçerisinde fazla miktarda meşe yaprağı hariç, diğer yaprakların bahçe toprağı ile karıştırılarak iyice çürütülmesi ile elde olunan humuslu topraktır. Bu hususta en uygun yaprak kayın yaprağıdır. Sonbaharda bahçe veya ormandan toplanılan yapraklar, 20-25 cm lik tabakalar halinde gölge bir yere yığılır. Yığınlar 1 - 2,5 m genişlikte, 1,20 m yükseklikte ve arzu edilen uzunlukta olur. Tabakalar arasına ve en son tabaka üzerine 5 - 10 cm kalınlığında bahçe toprağı serilir. Yığın rutubetli tutulur. Ara sıra aktarılır ve aktarma esnasında çürümekte olan yapraklara az miktarda sönmemiş kireç ilave olunur. Çürümüş yaprak ihtiva eden bahçe toprağı besin maddeleri muhtevasınca zayıf olup, gevşek ve geçirgen bir bünyeye sahiptir. İyice çürümemiş, yarı humuslaşmiş yaprakların sera ve salon süs bitkilerinde kullanılması ancak fazla gevşek ve geçirgen vasatta köklenen tropik bitkilerin yetiştiriciliğinde söz konusudur. Yarı humuslaşmiş yaprak kullanılması diğer süs bitkilerinde zararlar doğurur.

TORF
Hypnum ve Sphagnum gibi turbiye yosunları ve diğer bataklık bitkilerinin yarı humuslaşmasi ile husule gelen materyalden ibarettir. Kuvvetli asit reaksiyonu gösterir ve besin maddelerince fakirdir. Çok geçirgen, gevşek ve bundan dolayı da fazla miktarda suyu bünyesinde tutabilme karakterine sahip olan torf, sera ve salon süs bitkileri yetiştiriciliğinde çok kıymetli bir materyaldir.
Torf yarı çürümüş, turbiye ise tamemen çürümüş veya toz haline gelmiş materyal olup ikincisi bitkide gelişme bakımından fayda yerine zarar meydana getirir.

bymurert

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

    Hiç yorum yok: