Pages

Şifalı bir balkon sahibi olmak istermisiniz?

Her zaman el altında bulunması gereken şifalı baharatları balkonda rahatlıkla yetiştirmek mümkündür. Baharatlar balkon yoksa iç mekan bitkisi olarak ta yetiştirilebilir. Yararlı olduğu kadar dekoratif görünüşlü olan bu bitkilerden çok sevimli çiçek bahçesi yapılabilir. Bol güneşli bir pencere gereken tek şeydir.Büyük balkon ve teraslarda daha zengin çeşitlerle aile için yeterli baharatı yetiştirmek mümkündür. Hatta bahçe olsa bile mutfağa yakın bir yerde saksı içinde baharat yetiştirilebilir. Böylece kış aylarında saksılar korunaklı bir yere alınarak bu bitkilerden ürün alımına devam edilir.. Sulama ve bakımı kolay olur.Büyücek saksılara farklı baharatlar bir arada dikilebilir.Ancak her çeşidin ayrı saksılarda yetiştirilmesi daha iyi olur. Farklı bakım ve sulama gerektirenlerin bakımı kolaylaşır.
Çeşitli boylarda toprak veya plastik saksılar kullanılabilir. Toprak saksılar suyu çabuk buharlaştırdığı için kekik gibi az su isteyen bitkiler dikilebilir. Çilek saksısı denilen ve bir çok gözlere sahip saksılar kısıtlı alanlar için idealdir. Evde bulunan eski kaplar da kullanılabilir. Her saksının dibine birkaç delik açılır. Bir tabaka çakıl veya küçük taşlar yerleştirilir.
TOPRAK
Dış mekan saksı bitkileri için satılan hazır topraklar uygundur. Saksı bitkilerinde bahçe toprağı katiyen kullanılmamalıdır.
GÜBRE - BESİN
Baharatların çoğu fazla gübre istemez. İlk dikim yapıldığında kullanılan hazır toprak yeterince zengin olduğu için 2 ay kadar gübre eklenmez. Bahçede kullanılan tabii gübreler saksı bitkileri için uygun değildir. Bu yüzden ilerleyen zamanda eksilen besin maddelerini saksı bitkilerine uygun gübrelerle sağlamak gerekir. Bunlar genelde uzun yarayışlı granül veya sulama suyuna eklenerek kullanılan likit besinlerdir. Baharatlar yenecek nesneler olduğu için bu tarz suni besinler kullanılmak istenmeyebilir.
Bu durumda özel olarak hazırlanmış, paketlenmiş organik gübreler kullanmak mümkündür. Besin kullanımı aşırı olmamalıdır. Gerekli hijyen sağlandığı taktirde baharatlar zararlılardan pek etkilenmez. Hazır alınan topraklarda yabani ot tohumları bulunmaz. Eski saksılar kullanılıyorsa önceden sıcak su ile iyice temizlenmelidir.Yaprak bitleri için ev yapımı ilaçlar kullanılabilir. Mantardan etkilenmemeleri için ortam yeteri kadar havadar olmalıdır. Saksılar çok sık yerleştirilmez. Eski model demir çiçeklikler kullanılabilir. Aynı saksıda çok sık çıkan fideler mutlaka seyreltilmelidir. Yoksa sıhhatsiz büyür ve çabucak ölürler.Aynı bitkiden fazla sayıda gerekmiyorsa bitkilerin hazır fide olarak , kök sürgünü veya çeliklerinden yetiştirilmesi daha pratik olur. (Maydanoz ve dereotu hariç)Mevsimlik bitkiler mümkünse her defasında taze toprağa ekilir. Ömürlü olan baharatlarda ise saksı değişiminden ziyade, 2-3 yılda bir tazelenmeleri daha pratik olur. Çalı formundaki bu bitkiler zamanla uzayıp şekilsiz bir hale geldiklerinde taze çeliklerinden üretilen yeni bitkilerle değiştirilir.
Nane, ömürlü reyhan, melisa, kekik kök sürgünlerinden yetiştirilir.
BİTKİ HASTALIKLARI
Başlıca problem kabuklu ve unlu bitlerdir. Görülür görülmez tedbir alınmalıdır. Bitki sabunlu su ile yıkanırcasına ilaçlanır veya alkole batırılan pamuklu bir çubukla böcekler temizlenir. Birkaç kere tekrarlanması gerekir. İlaç olarak malathion iyi gelir ancak bunun zehirli bir madde olduğu göz önüne alınmalıdır.
Bitkilerin sağlıklı büyümesi için alınacak tedbirler
Aşırı sulama bitki ölümünde baş sebeptir. Sulamadan önce toprağın hafifçe kurumasına izin verilmelidir.
Çok yıllık çalı türü baharatların 3/1 den fazlasını bir defada kesilmemelidir. Tepe filizleri sık sık toplanırsa bitki daha yoğun ve sık büyür, sağlıklı olur.
Bitkiler için havadar bir mekan seçilir.
Saksılar biraz mesafeli yerleştirilir.
Aynı saksıda fazla sayıda bitki bulundurulmaz.

SAKSIDA YETİŞTİRİLEBİLEN BAHARATLAR

DEFNE (Laurus nobilis)
Defne farklı özellikleri ile saksıda yetiştirmeye son derece uygun bir bitkidir. Tabii şartlarda orta boylu bir ağaç olan defne derin budamaya elverişli olması ile rahatlıkla kontrol altında tutulabilir. Tek gövdeli ağaç veya çalı şeklinde büyütülebilir. 150-180 cm. yükseklikte tutulması yeterlidir. Saksısı en az 30-40 cm yükseklik, 40-45 cm. çapta olmalıdır. Yaz aylarında bolca sulanır. Kışın su azaltılır. İklim fazla sert ise kışın soğuktan korunması gerekir. Bununla beraber, soğuktan yaprakları kavrulsa bile baharda tekrar yeşerir.Devamlı yeşil olan defnenin yaprakları yıl boyunca et ve balık yemeklerinde kullanılabilir. Yapraklar taze iken aroması biraz acımsıdır. Kurutulunca acısı kaybolur.Hafif gölge balkonlar için idealdir. Aşırı güneşten rahatsız olur. İç mekan bitkisi olarak aşırı sıcak olmamak kaydı ile havadar ve güneşli bir pencere önünde yetiştirmek mümkündür.
Et ya da balık pişirirken tencerenin içine iki adet defne yaprağı attığınızda, yemeğiniz bambaşka bir lezzet kazanır.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.

FESLEĞEN/REYHAN
Saksıda yetiştirilmesi kolaydır ve birçok evde yetiştirilmektedir. Özellikle top fesleğen denilen küçük yapraklı cinsi daha çok süs bitkisi olarak tanınmıştır.
Zengin, kumlu- humuslu toprakları çok sever. Tohumları Şubat ayında ılık bir yerde ekilir. Çıkan fideler küçük saksılara taşınır. Fazla güneş alırsa çabucak çiçeklenir ve formunu kaybeder. Süs için yetiştirilenlerin tomurcukları görüldükçe koparılmalıdır. Fesleğen özellikle makarna soslarına çok yakışır.Daha pek çok yemekte taze ve kuru olarak kullanılabilir. Baharat olarak kullanılmak isteniyorsa hafif gölgeye 30 cm. aralıklarla ekilir. Çiçeklenince biçilerek kurutulur.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.

BİBERİYE
Bu bitkinin Latince adı, Rosmarinus officinalis’dir ve deniz nemi anlamına gelir. Çünkü biberiye genellikle deniz kıyısında yetişir. Biberiye, antik Romalılar tarafından tütsü olarak kullanılırdı ve bir efsaneye göre Hz. İsa bebekken bir biberiye çalılığının altında korunmuştur. Devamlı bol güneşi sever. Güzel kokulu sivri yaprakları, mavimsi çiçekleri oldukça hoştur. Dalları çabucak uzayıp ağaçlaşmaya meyillidir. Sık sık makasla hafifçe budanarak kontrol altında tutulur. Yüksekliği 60 cm.den fazla olmamalıdır. Fide saksıda satın alınır. En kısa zamanda yeterli büyüklükte bir saksıya alınmalıdır. Şifalı bitki olarak kullanılır.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.

KEKİK
Kekik bol güneşli iyi drenajlı yerlerde yetişir. Kekik tohumları ilkbaharda kumlu toprağa serpilir.Kolayca çimlenirler.Toprağı hafif kumlu olmalı, aşırı gübre ve su vermekten kaçınmalıdır. Aşırı sulama çürümesine sebep olur. Toprağı hafifçe kuruyunca sulanmalıdır. Asma saksılara yakışır. Soğuktan pek etkilenmez. Yaz, kış taze olarak kullanılabilir. Kurutmak için çiçek kafaları bir miktar yaprakla birlikte biçilir.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.
.
ADAÇAYI
Kadife gibi yumuşak grimsi yaprakları ile son derece dekoratif bir bitkidir. Yaz başlarında mavimsi- mor çiçekler açar.
Adaçayı drenajı iyi, güzelce işlenmiş topraklara ekilir. Soğuktan korktuğu için bol güneşli ve rüzgardan korunmuş bir yer seçilmelidir. Gençken sıkça sulanır.İleriki yıllarda fazla su istemez. Kurağa dayanıklıdır. Bitkiler yılda 1-2 defa hafifçe biçilir ve kurutulur. Derin biçilmesi bitkiye zarar verebilir. Bu işlem bitki çiçeğe durmadan önce yapılmalıdır.Taze yaprakları sıkça toplanarak kurutulur.
Fide olarak satın almak en iyi yoldur.
Adaçayı saymakla bitmeyecek kadar çok şifalı özelliklere sahiptir. Çay halinde düzenli olarak içilmesinde fayda vardır.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.
.
REZENE
Rezene sulak yerlerde kendiliğinden yetişir. Derin, kumlu- humuslu toprakları sever. Görünüşü dereotuna benzer, ancak rezene daha uzun ömürlüdür. Kuvvetli bir kokusu vardır. Her ilkbaharda iri ve soğanımsı kökünden tekrar yeşerir. Saksısı büyük ve derince olmalıdır. Boylu olduğu için destek gerektirebilir.Tohum ve çelikle yetişir. Tohumlar tam olgunlaşmadan toplanır ve kurutulur. Rezene tohumları çay olarak veya hamurişlerinde kullanılır. Yeşilliğinden yemek ve salata yapılır. Çayı bebeklere bile verilebilen şifalı bir bitkidir.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.
.
NANE
İkbaharda bol gübre ile işlenmiş toprağa 20-30 cm. ara ile dikilir.Toprak altında yayılan kökleri ile kalıcı bir bitkidir. Yarı gölgede yetişebilir. Nane suyu çok sever. Kurakta verimsizdir. Tazeliğini koruması için sık sık hafifçe biçilir. (Yılda 3-4 kere çiçeğe durmadan önce) Birkaç yılda bir kökünden sökülerek taze kökleri tekrar seyrekçe dikilmek sureti ile yenilenir. Kışa doğru tekrar yanmış gübre verilerek soğuktan korunmalıdır.
Bitkiye nane böceği denilen bir böcek musallat olabilir. Bunlar elle toplanarak yok edilmelidir. sağlık açısından ilaçlama yapmamalıdır.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.
.
MERCANKÖŞK
Anadoluda merzengüş de denilen bu bitki,humuslu toprağı, bol güneş ve sıcağı sever. Soğuktan korkar. Kışın ev bitkisi olarak yetiştirilebilir. Kenarları dişli mor yapraklı olanı son derece dekoratiftir. Saksıda çok güzel yetişir. Kalıcı ve yıllık türleri vardır. İçmekan bitkisi olmaya elverişlidir. Çalı formunda büyür. 40-50 cm. kadar boylanır .Et yemekleri ve çorbalarda , sucuk yapımında çok kullanılır. Taze yenebilir. Tomurcukları açmadan hemen önce biçilerek kurutulur.
.
MAYDANOZ
Saksıda maydanozu tohumla yetiştirmek kolaydır. İç mekanda şubat ayında ekilebilir. Dışarıda ekilecekse nisan başları iyidir. Hazır toprakla doldurulmuş bir saksı veya çiçekliğe tohumlar seyrekçe serpiştirilir.Üzeri bir miktar toprak serpilerek örtülür.Avuç içiyle hafifçe bastırarak toprağı sıkıştırılır.Tohumlar çıkıncaya kadar sulanır.Çıkmaları bir ay sürebilir. Toprak daima nemli tutulmalıdır.Fideler sık çıkarsa biraz seyreltilir . 4-5 yapraklı olduklarında makasla biçilirse çabucak güçleneceklerdir. Soğuk bölgelerde kışın üzeri örtülür veya sonbaharda örtü altına yeniden tohum ekilir. Saksıda yetiştirmek için Frenk maydanozu denilen kıvırcık maydanoz cinsi daha uygundur. Her yıl yeniden ekilmelidir. Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.
.
DOMATES
Her cins domates saksıda yetiştirilebilir. Bodur domatesler tabii ki daha elverişlidir. İlkbahar ortalarında en az 25-30 cm. çap ve derinlikteki saksılardan her birine tek fide ekilir. Bol güneş alan rüzgarsız bir yere konur. Sırık domateslerine 1,5 metre boyunda sağlam bir veya iki çubuk dikilir. Bitki uzadıkça yumuşak bir bağla bağlanır.Fide büyüdükçe birkaç alt yaprak ve yaprak dibinden çıkan filizler alınır. Bu filizleri almaya koltuk alma denir. Bitki tek veya iki dal halinde büyütülür. Böylece fazla yeşile kaçmaz ve meyvesi iri olur. Yaprak biti görülünce sabunlu su püskürtülür. Domateslere 3 haftada bir mantar ilacı yapılırsa bitki çabucak hastalanıp ölmez. Fideler baştan fazla sulanmaz. Yoksa yeşile kaçar ve çiçek döker. Meyveye durduktan sonra düzenli olarak sulanmalıdır. Bodur kiraz domates fidelerinde koltuk alınmaz.
.
DEREOTU
Maydanoz gibi ekilir. Mevsimlik olduğu için çabuk geçer. Küçük saksılara her 4-5 haftada bir tohumlar azar azar serpilirse evde yıl boyunca dereotu bulunur. Yarı gölgeyi ve suyu çok sever. Ayazlar başlayınca kapalı mekanda yetiştirilmeye devam edilir. Çok çabuk tohuma kalkar. Bu yüzden ilk ve sonbahar arasında bir kaç kere ekilmesi iyi olur. Kış için örtü altında yetiştirilebilir.
Şifasal faydaları için Dogal Tedavi adresine bakabilirsiniz.
.
BİBER
Fideler aynı domates gibi ekilir ve sulanır. Biberden koltuk alınmaz. Bunun yerine tepeleri minicik koparılarak bitkinin dallanması sağlanabilir. Biber pek ilaçlanmak istemez. Fazla iri cinslerde meyve zamanı çubukla desteklemek gerekir.

.
.
MELİSA-OĞULOTU
Bu şifalı bitki saksıda çok güzel yetişir. Temmuz ayında küçük beyaz çiçekler verir. Kışın soğuktan korunabilirse yıl boyunca yeşil kalır. Tohumları kış sonunda örtü altına ekilir.3-4 hafta sonra çimlenir. Fideler yeteri kadar büyüdüğünde 30-40 cm. aralıklarla şaşırtılır.Fide olarak da alınabilir.Ilık ve rutubetli ortamlardan hoşlanır. Suyunu eksik etmemeli, yabani otlar ayıklanmalıdır.
Melisa yılda üç defa biçilebilir. Kararmaması için derhal havadar ve gölge bir yere serilerek kurumaya bırakılmalıdır.
Şifasal faydaları için 50MucizeBitki adresine bakabilirsiniz.

FASULYE
Taze yenebilen yer fasulyesi veya sırık fasulye cinsleri saksıda gayet güzel yetişir. Yeşilliği, hoş kokulu çiçekleri, yeşilden sarıya, mora ve alacalı türlere kadar meyveleri gayet dekoratif görünecektir. Bazı kırmızı çiçekli türler güzellikte değme sarmaşığa taş çıkarır. Saksılara 3’er tohum batırılır. Sağlıklı büyüyebilmesi için her saksıda tek bitki bırakılır. Sırık cinslere 1,5 -2 metre boyunda ince çubuklarla destek yapılır. Yıl boyunca bir kaç kere ekilebilir.

Alıntıdır.
Doktor tavsiyesi olmadan şifa bulmaya yönelik kullanmayınız!!!

bymurert

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

    Hiç yorum yok: