
Soğanlı begonyalar son derece gösterişli çiçekler açar.Saksıda yetiştirmek kolaydır. Sarkık dallı olanları cinsleri asma saksılara dikilir. Bazı cinslerinin çiçekleri iri bir güle benzer. Neredeyse her rengi vardır. Soğanlar mayısta humuslu toprağa çukur tarafı üste gelecek şekilde dikilir. Toprak üzerini ancak örtmelidir. Çıkıncaya kadar fazla sulanmaz. Yarı gölgeye yerleştirilir. Suyu çok sever. Temmuzdan ilk soğuklara kadar devamlı açar. Soğanlar sıcak bir yerde çimlendirilirse daha erken çiçeklenir. Bitki kuruyunca soğanları çıkarılır ve kuru kum içinde serince bir yerde saklanır.
Önemli türleri:
Begonlaceae familyasından olan Begonia 'lar Yumrulu ), Rizomlu ve lifli köklü ) olmak üz
ere başlıca 3 grupta toplamak olanaklıdır. .
Üretimi;

Üretimi;
Nisanda çiçeklenme için Aralık-Ocak aylarında ekim yapılır. Tohumların üzeri kapanmaz, yalnız hafifçe bastırılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı 20-22°C dolayında tutulduğu takdirde tohumlar 14-20 gün içerisinde çimlenirler. Fideler ekimden 5-7 hafta sonra 4-5 cm. lik saksılara, daha sonra da 7-10 cm. ilk saksılara şaşırtılırlar. Tohumdan çiçeklenmeye değin geçen süre 12-18 hafta dolayındadır.
.
ÖZELLİKLERİ:
ISI: Oda sıcaklığı yeterlidir. Kışın ısı en az 15 derece olmalıdır.
IŞIK: Direkt günışığından uzak, aydınlık bir köşe idealdir. Kışın biraz sabah veya akşam güneşi faydalı olur. Saksısını arada bir çevirin.
SULAMA: Düzenli sulayın. Kış aylarında suyu azaltın.
NEM: Nemi sever.Havayı nemlendirin fakat yapraklarını ıslatmayın.
Her yıl ilkbaharda saksı değiştirin. Fazla kökleri ayırın. Saksı çok sıkışık olursa yapraklar renklerini kaybeder.Yaprakları veya kök ayrıçlarından kolayca yetişir.
.
Alıntıdır...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder