
Ev ortamını pek sevmez. Serin yerleri sever. Kışın çok sıcak evlerde yaşatamazsınız. Sobalı eski evlerde, kenarlarından hava geçiren eski tip pencere önlerinde iyi yetişirdi. Biraz da güneş almalı. Bu şekilde evlerde iç mekânda yıllarca yaşatılabilir. Kaloriferli / kuru havalı / sıcak evlerde yaşayamaz. Bu durumda balkon varsa balkonda yetiştirmelisiniz. Kışın hava çok fazla soğuk olmadıkça zarar görmez, çiçek açmaya devam eder.
Açelyalar için toprak, sulama ve bakım:
Açelya için az kestane toprağı karıştırılmış funda toprağı iyidir. Gübre istemez. Onun gübresi yaprak çürüğüdür. Bol humuslu toprak ona yeter. Temiz hava, az güneş ve havadar nemli ortam bu bitkinin en çok ihtiyacı olan şeydir. Kökleri sağa sola yayılır, derinlere gitmez. Bu yüzden fazla derin değil ama geniş saksı kullanmanız daha iyi olur.
Kireçsiz su ile sulamaya özen gösterin. Bir saksıda uzun yıllar kalmışsa, kökleri toprak yüzeyine yakın bulunduğundan dolayı yüzeyde sıklaşır ve suyun aşağı ilerlemesine engel olabilir. Böyle bir durumda saksının altına su dolu derin tabak koyarak alttan da su çekmesini sağlamalısınız.
Sulama sıklığı:
Yaz – kış toprak nemini yüzde otuz gibi kaybedince sulayın. Toprak ıslaksa sulamayın. Toprağının çok da kurumasına izin vermeyin yoksa her şey alt üst olabilir, açelyanız ölebilir.
Çiçeklenmesi bitince baharda budayabilirsiniz, saksısını değiştirebilirsiniz. Bundan sonra yaz sonuna kadar kuzeye bakan serin ve kuytu bir yerde özenle bakın. Sonbaharda az güneşli bir yere alın.
Tepe Çeliği ile çoğaltmak:
Yeşil dallarının üst kısmından, en fazla 8 cm kadar dal parçası alın. Birkaç tane olabilir. Bu ince dallardaki yaprakları sadece en üstte dört - beş tane yaprak kalacak şekilde kesin. Yalnız yaprakları çekip kopartmayın, nazik dalı fena yaralayabilir. Keskin ince bir makasla yaprakları diplerinden kesmek daha iyi olur. Dalların diplerini çaprazlamasına kesmeniz tavsiye edilir. Mümkünse toprağa dikmeden önce toprak altında kalacak kısmını köklendirme tozuna bulayın.Kavonozda kısa zamanda yeni yapraklar çıkaracaktır. Köklenmesinin iyice kesinleştiğinden emin olmak için kavanoz içinde biraz büyümesini, en azından 6 yeni yaprağının tamamen gelişmesini bekleyin. Sonra köklerine zarar vermeden dikkatlice ayırarak saksılara dikebilirsiniz. Yeni fidanları saksılara aldığınız bu aşamada onları çok havadar, nemli ve kuytu bir yerde bulundurmanızda ve ayrıca fazla sıcağa maruz bırakmamanızda yarar var.
Açelyaya aşı yapmak mümkündür. Farklı renklerde çiçek açan açelyalardan bir veya iki parça alıp açelyanızın bir iki dallarını aşılayabilirsiniz. Böylece bir gövde üzerinde farklı renkli çiçekler açan açelyanız olur.
Yetiştirmenin püf noktaları şunlardır:
Kireçsiz su ile sulayın. Toprağının tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Aşırı güneşten ve sert soğuk rüzgardan koruyun. Kuru havalı yerlerde bulundurmayın. Yaz sıcaklarında açık havada, kuzeye bakan bir yerde bulundurup yapraklarını çok sık ıslatın.
Budama: Gerekmiyor ama fazla uzayan, biçimsiz uzayan dallarını çiçeklenme dönemi bittiği zaman (ilkbaharda veya ortalarında) budayabilirsiniz. Yeni filizlerden kuvveti azaltacak, bitkinin şeklini bozacak olanları parmak tırnak uçlarınızla diplerinden koparın. Temmuzun sonlarına kadar bunu yapabilirsiniz. Daha sonra yapmayın.
Alıntıdır...

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder